144 poze   422275 vizite

Chinchilla la tratament

Pentru raceala - tratament (care trebuie urmat trei zile minim) cu gentamicina (parca 0,02 g - dar nu bag mana in foc asupra dozei). In plus, trebuie facut si B complex, pentru lipsa de apetit. Răceala apare la pui când ei fiind nou-născuţi se îndepărtează de mamă. În acest caz, ei se vor încălzi în mână şi apoi se învelesc şi se aşează în apropierea unei surse de căldură moderate. Când şi-au revenit vor fi readuşi lângă mamă. Tratamentul pentru răceală se face dându-i Chinchillei să bea foarte multă apă şi evitând să o lăsaţi sa facă baia de nisip obişnuită, până când se vindecă. Dacă apar complicaţii, acestea pot conduce cu siguranţă la pneumonie şi atunci o vizită la veterinar se impune din nou.

Insuficienta renala - dupa un tratament cu antibiotic polivalent, administrati-i si un tratament de sustinere.

Micoza si Tricofiţia –

Micoza reprezinta un nume generic dat bolilor infectioase provocate de ciuperci microscopice. Termenul general de micoze se refera la boli produse de mai multe specii de microorganisme care se numesc fungi, mucegaiuri, levuri sau ciuperci microscopice. Cand aceste ciuperci gasesc conditii prielnice (boli acute si cronice, tratamente indelungate cu antibiotice, umiditate relativa a erului mare asociata cu temperaturi ridicate, etc), ele se inmultesc peste masura si produc infectii (rani, iritatii, dureri) ale pielii si mucoaselor. Datorita iritatiei pe care o provoaca, favorizeaza si suprainfectiile cu diferiti microbi. Pe piele, ciupercile produc eczeme, ulceratii (rana deschisa la nivelul pielii sau mucoaselor ) asociate cu caderea parului, mai ales in jurul boticului, a ochilor, urechilor si a picioarelor. Daca nu se intervine imediat, ciuperca se generalizeaza pe tot corpul. Sunt produse de două ciuperci microscopice denumite: Trichophyton mentagrophyte şi Trichosporon giganteum. Umiditatea excesivă şi temperatura ridicată constituie factorii favorizanţi ai acestei boli. Apariţia bolii poate fi favorizată de temperatură şi umiditate ridicată în adăpost şi se poate transmite de la o unitate la alta prin introducerea de exemplare noi, fără o supraveghere prealabilă, de 2-3 săptămâni, prin folosirea de cuşti sau alte ustensile care provin din alte unităţi şi care nu au fost supuse unei dezinfecţii riguroase, prin pătrunderea în adăpostul chinchillelor a altor animale: şoareci, şobolani, dihori, năvăstuici11, câini, pisici, etc. sau contactul acestora cu hrana sau ustensilele ce vor fi folosite în îngrijirea chinchillelor. Chiar şi îngrijitorii pot fi surse de infectare a chinchillelor cu tricofiţie, dacă au îngrijit alte animale de casă: vaci, cai, capre, etc. şi nu au schimbat echipamentul de lucru sau nu s-au spălat pe mâini înainte de a intra în adăpostul chinchillelor.
Tratament : Clotrimazol solutie 1 data - de 2 ori pe zi aplicata cu un betzisor cu vata, cite un betzisor separat pentru fiecare pata. În cazul în care, după câteva zile de tratament, nu se constată o ameliorare a bolii (sau cel puţin stoparea extinderii), se poate încerca cu Nizoral unguent. Observaţii: pentru un tratament preventiv, se recomandă adăugarea în nisipul de scăldat a unui procent de 1% Folpan sau Ortotiz 25 gr/10 kg nisip ( Se poate mari la 50 gr/ 10 kg nisip daca considerati ca exista pericolul aparitiei ciupercilor sau chiar la 100 gr/ 10 kg nisip cand se instaleaza atacul de ciuperci. ) Parerea mea este ca aceasta boala se contacteaza cu precadere de organismele debilizate de stres sau boala ori, atunci cand sporii sunt in numar mare, de pielea ce prezinta escoriatii (zgarieturi obtinute in urma scarpinarii, rani etc.). Asadar, daca animalele cu care vine in contact sunt bine si nu se incadreaza in exemplele de mai sus, parerea mea e ca riscul ca ele sa se infesteze este extrem de redus. Un animal sanatos, puternic, chiar traind impreuna cu unul cu micoza nu va lua boala. Oricum acest fapt nu anuleaza nevoia de dezinfectie. Foarte bun este si tratamentul cu Imoverol si mai putin anevoios. Se dilueaza 20 ml intr-un litru de apa si se umecteaza (sau pulverizeaza, daca aveti un recipient gol de Frontline, de exemplu) din patru in patru zile, cel putin cinci serii de tratament, pana la vindecare. Solutia odata preparata (Imaverol+apa) are termen de valabilitate de maxim 40 de zile. Este indicat sa se aplice cu un betisor de urechi, frecat usor pentrut a putea patrunde bine sub blana.Aveti grija sa dati pe o portiune mai mare,depasind cam cu 1-2 cm marginile leziunii.In paralel e bine sa ii dati si cu Nidoflor(farmacie umana) - de exemplu seara cu imaverol,dimineata cu nidoflor dar numai in cazul unui esec cu Imaverol (o reactie alergica, de exemplu). Ketoconazolul este substanta activa si a Imaverolului si a samponului Nizoral de uz uman.
Tratamentul cu Imaverol nu se aplica zilnic pentru a menaja ficatul. Se recomanda o aplicare la tot a patra zi si e preferabil ca zona pe care se da cu medicamentul sa nu depaseasca 1/3 din suprafata corporala. Se aplica pe piele miscand blana in directia opusa cresterii parului, se da cu asta odata (o singura data) si ai grija sa nu ajunga pe mucoase (gurita, ochi, nasuc). Trebuie sa aveti mare grija la talas, sa-l schimbati la timp, pentru a nu sta pe ceva umed. Tratamentul trebuie continuat cel putin o saptamana dupa ce animalul da semne de vindecare (incepe sa apara puful pe portiunile dezgolite). In acest timp, ca sa previ reinfestarea, trebuie sa dezinfectezi saptamanal custile cu solutie Virkon (gasesti praful in farmaciile veterinare, iar un plic de 50 gr se amesteca in 1,5- 2,5 l apa si se pulverizeaza peste intreaga cusca sau daca exista posibilitatea, peste intreaga incapere). Animalele trebuiesc mutate in cusca doar dupa uscarea completa (1-2 ore). O solutie de Imaverol care se dilueaza cu apa si care se da la 4 zile si pudra cicatrizanta de Germostop care se da zilnic, poate fi o alta reteta. Desi exista unguente fungicide eficiente, sporii ciupercilor sunt greu de eliminat din locatia contaminata, iar recidivele sunt frecvente. Iata un argument destul de serios pentru a dezinfecta cel putin de 2 ori pe an incaperea. Se trateaza cu CLOTRIMAZOL solutie, nu crema. Se aplica cu o seringa din plastic fara ac. Se umezeste locul afectat ( atentie la marginile locului afectat) Se aplica o data pe zi , 5-6 zile la rand. dupa aceasta perioada incepe sa creasca parul nou. (pielea devine gri). Daca boala recidiveaza se continua tratamentul. Posibil ca aparitia bolii sa fie generata deeste umiditate mare in incapere unde sunt stationate. Fara aceasta micoza nu prea este crescatorie de chinchilla. Este o problema relativ banala, si se trateaza usor. Se poate folosi la fel de bine si betisoarele de sgarmat in urechi, pe care le umeziti in solutie si apoi tamponati zona afectata de doua ori pe zi.

Fungusul (ciuperca) - Ca multe alte probleme, fungusul poate fi eliminat prin schimbarea nisipului pentru baie şi prin adăugarea în cel nou a unei cantităţi de praf pentru picioare (pudră de talc). Aceasta trebuie făcută de obicei, dacă sunteţi într-o ţară caldă. Îmbăind-o cel puţin o dată pe săptămână este acceptabil în general, deşi este preferabil să o faceţi de două ori pe saptămână. Problema ar trebui să dispară după câteva zile

Diareea - daţi-i Chinchillei dieta de bază, constând în boabe şi seminţe şi foarte multă apă, întrucât trebuie să înlocuiţi lichidele pe care le pierde din cauza diareei. Puteţi adăuga în apă şi suplimente mineralizante. Cântăriţi-vă Chinchilla zilnic. Dacă scade în greutate sub 400 g, Chinchilla dvs este în pericol să aibă o cădere şi are nevoie să fie hrănită frecvent. Păstraţi un contact strâns cu veterinarul, deoarece aceasta este probabil o problemă majoră. Tratamentul formelor uşoare constă în administrarea uleiului de mentă (câteva picături dizolvate în apă). În cazul formelor severe se injectează streptomicină sau tetramicină La pui, in caz de diaree uşoară, câţiva stropi de ulei de mentă dizolvaţi în apă sunt suficienţi pentru a vindeca puii respectivi. S-a dovedit a fi eficace streptomicina sau teramicina injectată subcutanat sau intraperitoneal. Nu se recomandă folosirea de antibiotice sau alte produse cunoscute a fi eficiente în tratarea diareelor, direct în adăpători, deoarece chinchillele, simţind mirosul şi gustul acestora, vor refuza să bea apă şi, atunci, boala se va agrava prin deshidratarea serioasă a animalului.

Constipatia - tratamentul difera in raport de natura factorului cauzal. daca nu este tratata , constipatia se poate transforma intulburare intestinala, iar in ultima instanta in prolaps rectal. In alimentatia Chinchillelor care sufera de constipatie nu se va mai administra hrana solida , li se vor da felii de mere si daca nu se vindeca li se va administra pe cale bucala 2-3 cm³ / zi de ulei de parafina sau suc de parafina cu ajutorul unei pipete şi i se va suplimenta meniul zilnic cu legume şi fructe proaspete şi cu verdeţuri. Pentru o perioadă scurtă, de 2-3 zile, se vor scoate sau se vor reduce raţiile de hrană solidă, până când animalul începe să prezinte iarăşi scaune normale. Odată remediată situaţia, hrana solidă se va reintroduce în meniu, dar treptat, acesta fiind suplimentat cu verdeţuri, fructe, legume şi băuturi. În tratarea acestei boli nu vom utiliza uleiuri şi medicamente pe bază de magneziu, deoarece acestea nu sunt suportate de animale. O altă soluţie este de a se administra de 2-3 ori pe zi între 3-5 ml iaurt Activia natur (funcţie de greutatea animalului). Puii nu se vor trata cu uleiuri (ca în cazul adulţilor), ci cu suc de morcovi ori gel de Aloe Vera. De asemenea, alimentaţia femelei se va suplimenta cu fructe şi legume proaspete şi verdeţuri. Acestea nu irită mucoasa tubului digestiv şi ca atare nu provoacă dureri.

Enterita ; în primul rând se determină şi apoi se înlătură cauza care a determinat apariţia bolii, in special nutreturile mucegaite care constituie principala cauza după care, în funcţie de cauză, se administrează antibiotic cu spectru larg (pentru factori de ordin bacterian) sau o alimentaţie naturistă formată din floricele de porumb (porumbul trebuie să nu aibe adaosuri de ulei, mirodenii, condimente sau sare) şi pastile de Eridiarom (extract de afine). În ambele cazuri se poate schimba apa administrată, cu ceai de mentă amestecat cu cel de afineine.
Observaţii: În anumite cazuri, în care boala nu este virulentă, în locul antibioticului se poate administra Scourban, care are în compoziţie un procent mic de antibiotic, dar conţine şi pansament gastric. Este bine de evitat administrarea antibioticului sau a Scourbanului, femelelor gestante saa cu pui, pentru că acesta va afecta dezvoltarea şi hrănirea puilor. Dacă se ştie că apariţia diareei sau enteritei a fost cauzată de administrarea unui aliment ce nu a corespuns din punct de vedere calitativ, se poate trata animalul sau animalele suferinde prin eliminarea hranei lichide, a fructelor şi legumelor şi utilizarea în alimentaţie a fânului uscat, de calitate, a boabelor de porumb şi orz prăjite, iar apa se va înlocui cu zeamă de orez. Dacă nu se cunoaşte cauza apariţiei bolii, iar crescătorul ştie că nu alimentaţia este răspunzătoare de instalarea ei, se vor recolta probe şi se vor duce la un laborator de analize, pentru că, pe lângă alimentaţia necorespunzătoare, enterita mai poate fi cauzată şi de factori de origine bacteriană sau parazitară. Astfel, tratamentul va consta în antibiotice sau antihelmintice8, însoţit de regimul alimentar amintit. Furchewing ( Trichofagia )

Mancatul blanii - Tratamentul este nespecific fiindca nu se cunosc cauzele bolii. Unii crescatori pretind ca au obtinut rezultate bune utilizand antibiotice su spectru larg, altii imbiba blana animalelor bolnave cu solutii naturale foarte amare, alti crescatori pun in cusca bucati de lemn sau blanuri fara valoare. Pentru înlăturarea acestui fenomen nedorit şi deosebit de grav animalele bolnave sunt îndepărtate din cuşcă fiind ţinute la lumina soarelui la o temperatură de 18 oC. Ele sunt hrănite cu alimente suculente şi bogate în vitamine cum ar fi fructe şi morcov, dar li se poate administra şi vitamine de sinteză cum ar fi cele din complexul B, vitamina A, acid pantotenic. Tratamentul nu este pus la punct, căci nu se cunoaşte cu precizie boala. Se vor administra antibiotice cu spectru larg şi se va recurge la impregnarea blănii cu substanţe amare (pe care chinchillele nu le pot consuma). Toate aceste tratamente pot da rezultate individual in mare parte depinzand de personalitatea animalului. Un lucru este sigur: în crescătoriile bine organizate care posedă adăposturi sănătoase, luminoase, cu un microclimat adecvat, unde chinchillele sunt bine îngrijite şi raţional alimentate, cazurile de furchewing sunt extrem de rare.

Pneumonia este produsă de Streptococus pyogenes, Pasteurella, Klensiella pneumoniae, etc. Animalul va fi izolat si tratat medicamentos. I se va injecta timp de trei zile Penicilina ( 50000 U.I ) si Dihydrostreptomicina ( 50 mg). In cazul in care are si constipatie , aceasta se va combate cu 6 cm³/zi de ulei de parafina, administrat 3 zile consecutiv. In cazul in care anumalul este afebril i se va administra suc de portocale cu biberonul sau pipeta. Congestia pulmonara - se asigura o temperatura constanta, fara curenti de aer iar curativ se administreaza antibiotice cu pectru larg. Daca nu se iau masuri la timp , boala se complica , pneumonia devine purulenta iar animalul nu mai poate fi salvat. Bronsita si Guturaiul - plasarea animalelor in custi ferite de curenti de aer, aproape de sursa de caldura , asigurandu-le o temperatura constanta de circa 20 °C.

Timpanismul si Meteorismul ( dilatarea gazoasa a stomacului) - se administreaza per os (pe cale bucală) cu o pipeta sau biberon solutie de 3-5% acid lactic in cantitate de 2-4 cm³/ animal sau ulei de parafina - 10 - 20 cm/ animal. Se mai administreaza acest tratament inca 2-3 zile dupa vindecare, dar in cantitati mai mici. Pentru menţinerea rezistenţei organismului se fac injecţii cu cofeină 0,5-1 cm³ din soluţie de 25%. La chinchillele vindecate raţiile se reduc în următoarele 3-4 zile.

Cresterea dintilor - Pentru a preveni cresterea excesiva a dintilor trebuie sa folosim in alimentatia zilnica a Chinchillelor , fan si alte furaje fibroase. Se recomanda sa fie asezate in cusca chinchillei bucati de lemn de mar, salcam, stejar , spuma de mare sau tuf calcaros. Lăcrimarea ochilor apare ca efect al masticaţiei dureroase, rănirii mucoaselor gurii, etc. din cauza dinţilor prea lungi. Prevenirea creşterii exagerate a dinţilor se face prin introducerea în raţia alimentară a substanţelor fibroase (fân) sau plasarea în cuşcă a unor obiecte de ros (piatră ponce, crengi de măr, spumă de mare).
Tratamentul constă în polizarea dinţilor sau, dacă este cazul, în scurtarea lor cu ajutorul unui cleşte de tăiat sârmă. Trebuie să existe permanent în cuşca chinchillei piatră pons, bucăţi de crengi de măr, spumă de mare sau tuf calcaros.

Eczeme, ulceraţii, iar unghiile animalului por crăpa - Pentru ameliorarea acestui fapt animalul este alimentat cu seminţe de cânepă sau in bogate în uleiuri minerale iar blana i se masează uşor. În cazul ulceraţiilor sau al eczemelor pielea se unge cu un stat subţire de unguente bogate în uleiuri minerale.

Distocia - Distocia constă în imposibilitatea desfăşurării naturale a naşterii datorită unor anomalii anatomice. În cazul apariţiei distociilor numai medicul veterinar poate asigura supravieţuirea mamei şi puilor Prolapsul vaginal - Prolapsul vaginal este o afecţiune rară, care apare la o montă brutală sau o fătare distocică şi constă în ieşirea vaginului în afara corpului.
Tratamentul constă în readucerea organului în poziţia naturală, după ce acesta a fost dezinfectat cu soluţie de permanganat de potasiu 1%. Apoi cu o seringă fără ac, se introduc în vagin 10-15 cm³ de ceai de muşeţel adus la o temperatură de 37°C (după o prealabilă strecurare a lui).

Prolapsul vaginal este uşor de rezolvat şi nu prezintă un pericol prea mare pentru femelă, însă femelele care au suferit un prolaps uterin, după ce au fost salvate vor fi, din păcate, reformate, iar apoi destinate sacrificării.

Prolapsul uterin - se manifestă la fel ca cel vaginal, dar uterul este cel care atârnă în afară.
Tratamentul constă în spălarea organului cu ser fiziologic, dezinfectarea lui cu soluţie de permanganat de potasiu 1% şi repunerea în interiorul cavităţii abdominale. Prevenirea apariţiei bolii se face prin asigurarea unei îngrijiri atente în timpul sarcinii şi intervenţia medicului veterinar în cazul unei fătări dificile. Dacă boala s-a produs, trebuie să introducem imediat uterul la locul lui. Cu cât se va interveni mai repede cu atât sunt mulţi sorţi de izbândă. În acest scop, chinchilla se imobilizează, iar uterul prolobat se înveleşte într-un tifon sterilizat, şi se susţine în mână, să nu atârne. Înainte de a începe operaţia de repunere a uterului, cel care intenţionează să intervină trebuie să-şi facă un control al mâinilor, să-şi scurteze unghiile, să se spele pe mâini cu apă caldă şi săpun, iar apoi să şi le
dezinfecteze. Apoi se spală uterul prolobat, cu apă fiartă şi răcită, amestecat cu 9 g/ de NaCl (ser fiziologic) urmărind să se îndepărteze toată murdăria de pe el (fire de păr, talaj, etc.). Apoi se dezinfectează cu o soluţie de permanganat de potasiu 1%. Repunerea uterului începe cu partea din apropierea buzelor vulvei. Tot uterul prolobat se cuprinde cu ambele mâini şi apoi, încet, apăsând cu degetul porţiunea din apropierea buzelor vulvei se introduce la loc. Mai greu este în cazul prolapsului uterin decat in cazul celui vaginal, în care crescătorul va trebui să acţioneze imediat ce va constata apariţia afecţiunii. El nu-şi va permite să aştepte sosirea medicului veterinar, deoarece în câteva ore organele ieşite îşi vor mări volumul, vor fi mai greu de introdus înapoi şi riscul de a pierde animalul este foarte mare. Parafimoza constă în inflamarea penisului datorită acumulării părului în jurul lui după montă. Neîndepărtarea la timp a acestuia poate conduce la necrozarea penisului şi generalizarea infecţiei.
Mamita - se datorează rănirii mamelelor în timpul suptului de către pui (muşcături sau zgârieturi) sau cand femela produce prea mult lapte, care nu este consumat de pui în totalitate, sau la înţărcarea bruscă. Simptomele constau în apatie, inapetenţă, respiraţie accelerată şi febră. Tratamentul constă în aplicarea antibioticelor pe mamele (în cazul rănilor) sau masarea şi aplicarea compreselor, în cazul lactaţiei prea abundente sau după înţărcarea puilor.

Metrita (inflamaţia uterului) - reprezintă un proces acut de simptome de pierderi de sânge, de puroi, durere, febră, etc. Unele metrite sunt produse de microbi banali, iar altele sunt provocate de agenţii specifici. Prevenirea metritelor începe de la întreţinerea igienică, o hrănire raţională cu nutreţuri bogate în vitamine, care să confere o mai mare rezistenţă organismului, cunoscând faptul că slăbirea rezistenţei favorizează îmbolnăvirea. Îmbolnăvirea mai poate fi prevenită şi prin respectarea condiţiilor de igienă a adăposturilor, a montei şi fătărilor. Dacă se constată existenţa metritei, aceasta va fi tratată în mod diferenţiat, în funcţie de natura agentului cauzal.

Vaginita - reprezintă inflamaţia acută sau cronică a vaginului şi poate duce la instalarea sterilităţii dacă nu este tratată la timp. Pentru tratarea ei, crescătorul va curăţa cu un beţişor cu vată vaginul femelei, apoi va aplica un unguent cu antibiotic. Se va repeta procedeul în fiecare zi, până când animalul este vindecat complet. Vaginita şi metrita sunt boli cauzate de igiena precară a cuştii, a nisipului de baie, de o hrană necorespunzătoare care duce la scăderea imunităţii organismului etc.
Pentru tratare se folosesc antibiotice, recomandate de medicul veterinar.

Avortul - poate fi cauzat foarte uşor, de cele mai multe ori involuntar, de loviri accidentale, de stress, de accidente diverse, de hrană alterată sau îngheţată, de apă sau alte băuturi reci, de temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate, de variaţiile mari de temperatură, etc. de infecţii provocate de diverşi agenţi patogeni, de folosirea exagerată a băii de nisip, mai ales în ultima perioadă a gestaţiei.

Sterilitatea - Manifestări: o femelă dintr-o familie nu rămâne gestantă într-un interval de timp mare (12-14 luni), sau un mascul nu poate monta nici una din femelele familiei. Sterilitatea poate fi parţială sau totală. Cauze: la femele afecţiuni ale aparatului genital (insuficienţă ovariană, astuparea trompelor), dop vaginal, iar la masculi anomalii de funcţionare ale aparatului genital masculin sau inel de păr. O altă cauză (rar invocată; în mod special dacă fenomenul de sterilitate este în masă) este proasta alimentaţie.
Combatere: cauzele naturale nu au metode de combatere. Singura soluţie rămâne schimbarea animalului diagnosticat ca steril. În cazul dopului vaginal, acesta poate fi eliminat prin deschiderea vaginului şi presarea dopului între degetul mare şi cel arătător.

Organul genital masculin trebuie controlat periodic, pentru că inelul de păr se formează frecvent şi împiedică actul sexual. Îndepărtarea lui trebuie făcută cu grijă, pentru a nu-l răni.

Canibalismul - apare la femelele lăuze, care-şi mănâncă propria progenitură. Acest fenomen se datorează fie alimentaţiei necorespunzătoare a femelei gestante (lipsă de calciu, fosfor, vitamine), fie datorită deshidratării survenite în timpul naşterii, în lipsa apei de băut din cuibul de fătare. Se poate ca, în cazul când cordonul ombilical nu este desprins de placentă, mama să ingereze în mod accidental o parte din pui odată cu placenta.
Tratament de sustinere - cu ser, glucoza, ringer sc, b complex, o picatura de aspatofort, vitamin. C. Pentru menţinerea rezistenţei organismului se fac injecţii cu cofeină 0,5-1 cm³ din soluţie de 25%.

Bolile prezentate mai sus nu sunt singurele care pot apare. Depistarea din timp a oricăror disfuncţii, precum şi atenţia şi experienţa crescătorului, vor conduce la minimizarea cazurilor de mortalitate.
Faţă de cele prezentate până aici, vom descrie componenţa minimă a unei truse de prim ajutorcare vă va ajuta să rezolvaţi operativ, multe din aspectele semnalate.
apă oxigenată (farmacie umană);
rivanol (farmacie umană);
tinctură de iod (farmacie umană);
cremă de gălbenele (farmacie umană);
unguent si picaturi oftalmic cu canamicină (farmacie umană);
soluţie de clotrimazol (farmacie umană);
nizoral unguent (farmacie umană);
pansamente sterile (farmacie umană);
unguent cu antibiotic antiinflamator (farmacie umană);
spectam (farmacie veterinară); scourban (farmacie veterinară);
eridiarom (farmacie umană);
exitocină (farmacie umană);
macmiror complex unguent (farmacie umană);
complex de vitamine Romvac 3 (farmacie veterinară);
sirop B complex (farmacie umană);
seringi de unică folosinţă de 1, 5 şi 10 ml cele de 1 ml pentru insulină (farmacie umană);
folpan (farmacie veterinară); virkon (farmacie veterinară).
streptomicina; (farmacie umană);
tetramicina; (farmacie umană);
clotrimazol solutie; (farmacie umană); mibazon; (farmacie umană);
Imaverol; (farmacie umană);
Germostop; (farmacie umană);
alcool sanitar; (farmacie umană);
cloramină; (farmacie umană);
albastru de metil; (farmacie umană);
vitamina K; (farmacie umană);
gel de Aloe Vera;
ulei de parafină (pentru constipaţii, meteorisme, etc.); (farmacie umană);
hipermanganat de potasiu; (farmacie umană);
muşeţel pentru ceai; (farmacie umană);
ser fiziologic; (farmacie umană);
ulei de mentă; (farmacie umană);
pense chirurgicale; (farmacie umană);
foarfece; (farmacie umană);
bisturiu; (farmacie umană);
termometre; (farmacie umană);
alte materiale şi produse ce sunt necesare acordării primului ajutor în caz de accidentare, dar şi tratării formelor uşoare de boală. Se consideră ca fiind absolut necesară menţinerea cuştilor într-o stare permanentă de curăţenie. Cu toate acestea, cel puţin de două ori pe an cuştile metalice vor trebui desfăcute, curăţate radical, dezinfectate şi vopsite (dacă se consideră necesar).
Adăpostul trebuie curăţat zilnic (măturat şi spălat cu apă cu dezinfectant Domestos , apa nu trebuie să fie în exces), săptămânal după curăţirea cuştilor şi cel puţin la fiecare două luni dezinfectat pe toate suprafeţele (tavan, pereţi, pardoseală ,se poate folosi Virkon).
Cuştile se vor curăţa săptămânal (odată cu schimbarea aşternutului de talaş) şi de două ori pe an se vor dezinfecta temeinic (Virkon).
Biberoanele se vor clăti cu apă caldă ori de câte ori trebuie completată apa de băut şi lunar se vor spăla cu detergent cu PH neutru şi se vor steriliza cu apă fiartă. Băiţele pentru nisip se vor curăţa zilnic, înainte de administrarea nisipului şi săptămânal, la curăţenia generală, se pot spăla cu cârpă umedă şi apoi şterse cu una uscată.
Hrănitoarele se curăţă cu o pensulă, înainte de administrarea hranei noi. Principalele cauze de imbolnavire a chinchillelor sunt stresul si furajul necorespunzator.

www.peteducation.com - Este vorba de un site cu doctori veterinari din strainatate ..extrem de priceputi care raspund la orice intrebare.

Medici specialisti in animale exotice din Bucuresti
Cabinet ISRAVET Dr. Radu Ionescu Bd. Basarabia Nr. 28 Tel: 320.55.19, Mobil: 0722-503.508 www.isravet.ro Piata Hurmuzachi (fosta Muncii). L-V: 9-21; S: 10-18; D: 10-14. sau Tetravet;
Dr. Tudor Laurentiu bd. Uverturii nr 16, bloc A2, ap.64, int.64C 021/430.54.15; 0744585321; 0744655798 langa teatrul "MASCA" sector 6, Militari L-V: 09-21; S: 09-19; D: 09-15

Batonul de calciu - se prinde de barele custii si el il are la dispozitie tot timpul, nu e comestibil, il roade doar din placere si isi satisface in felul asta si nevoia aceasta instinctiva. Calciul doar e pentru dinti (+ batonul ajuta la tocirea lor) Suplimentul de calciu - este indicat femelelor care alapteaza. Un singur baton pe luna este suficient.

Uleiul de parafina - administrat oral, inmoaie scaunul. Este nedigerabil şi ramane in cea mai mare parte in intestin, patrunzand in bolul fecal, uşurandu-i progresiunea şi eliminarea. Administrat indelungat, interfera cu absorbtia unor factori liposolubili, inclusiv a vitaminelor liposolubile. Se absoarbe in mici cantitati şi se poate depune in ganglionii mezenterici şi in tesutul reticulo-endotelial (ficat, splina), unde provoaca reactii granulomatoase. In general este bine tolerat. Produce uneori prurit anal. In doze terapeutice provoaca in 1-6 ore eliminarea a 1-2 scaune semilichide. Efectul se datoreaza acidului ricinoleic care se elibereaza sub influenta lipazei pancreatice şi actioneaza asupra intestinului subtire, stimulandu-i peristaltismul. Contraindicatii : rareori provoaca colici intestinale. Poate declanşa travaliul la femeile insarcinate , aproape de termen.

Clotrimazol solutie Substanta activa: clotrimazolum Prezentare farmaceutica: Crema continand clotrimazol 1 g/100 g (tub cu 20 g); solutie pentru uz extern continand clotrimazol 1 g/100 ml (flac. cu 25 g); comprimate vaginale continand clotrimazol 100 mg (flacoane si pachete ambutizate cu 6 sau 12 buc.). Actiune terapeutica: Antimicotic cu spectru larg, activ fata de dermatofiti, Candida si alte levuri, Malassezia furfur (Pitiriazis versicolor); antitricomonazic; antibacterian activ fata de Coryne-bacterium minutissima (eritrasma) si diferiti germeni grampozitivi. Indicatii: Dermatomicoze, candidoze, Pitiriazis versicolor, eritrasma; vaginita micotica (mai ales cu Candida), vaginita cu Trichomonas, vaginita bacteriana nespecifica. Mod de administrare: Crema si solutia se aplica local, de 2-3 ori/zi, pana la 4 saptamani; comprimatele se introduc intravaginal, obisnuit unul, seara la culcare, timp de 6 zile (la nevoie 2/zi, dimineata si seara, 6-12 zile). Reactii adverse: Rareori iritatie locala, uscaciunea pielii, eritem, prurit, reactii alergice. Contraindicatii: Alergie la clotrimazol; prudenta in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Producator: Biofarm S.A.

Nizarol crema Indicatii: Nizoral crema este indicat pentru tratamentul topic al infectiilor pielii cu dermofiti: tinea corporis, tinea cruris, tinea manus si tinea pedis, cauzate de Trichophyton rubrum, Tricophyton mentagrophytes, Microsporum canis si Epidermophyton floccosum, ca si in tratamentul candidozelor cutanate si tinea (pitiriazis) versicolor. Nizoral crema este de asemenea indicat in tratamentul dermatitei seboreice, o afectiune a pielii asociata cu prezenta Pityrosporum ovale. Descriere: Nizoral crema contine ketoconazol, un agent antifungic sintetic cu spectru larg. Fiecare gram contine 20 mg de ketoconazol. Ceilalti ingredienti sunt : propilen glicol, alcool stearic, alcool cetilic, sorbitan stearat, polisorbit, izopropil miristat, sulfit de sodiu si apa purificata (formulare F12). Proprietati: Farmacodinamica:

Ketoconazol, un derivat sintetic de imidazol dioxalan, are o puternica actiune antimicotica impotriva dermofitilor precum Trichophyton sp., Epidermophyton floccosum si Microsporum sp., cat si impotriva levurilor. Efectul sau este foarte pronuntat asupra Pityrosporum sp. Crema cu ketoconazol actioneaza foarte rapid asupra pruritului, care este intalnit in mod curent in dermatofitoze si infectii fungice ca si in afectiuni ale pielii asociate cu prezenta Pityrosporum sp. Aceasta ameliorare simptomatica se observa inainte de aparitia primelor semne de vindecare. Farmacocinetica: Nizoral crema nu realizeaza nivele plasmatice detectabile dupa aplicare topica. Contraindicatii: Crema Nizoral este contraindicata persoanelor care au hipersensibilitate la oricare din ingrediente. Precautii: Nizoral crema nu este indicat pentru uz oftalmic. Pentru a preveni o recadere dupa incetarea unui tratament indelungat cu corticosteroizi topici, se recomanda continuarea aplicarii unui corticosteroid topic slab dimineata si aplicarea cremei Nizoral seara si eliminarea gradata a corticoterapiei dupa o perioada de 2-3 saptamani. Sarcina si alaptare : Efectele asupra sarcinii si alaptarii nu sunt relevante, deoarece Nizoral crema aplicat topic nu este absorbit. Dozaj si mod de administrare: In candidoze cutanate, tinea cruris, tinea manus, tinea pedis si tinea (pitiriazis) versicolor se recomanda aplicarea cremei Nizoral 2% o data pe zi, pe zona afectata si pe cea inconjuratoare. In dermatita seboreica: crema Nizoral 2% trebuie aplicata pe zona afectata o data sau de doua ori pe zi, in functie de severitatea infectiei. Tratamentul trebuie continuat o perioada suficienta, cel putin cateva zile dupa disparitia tuturor simptomelor. Daca nu se observa nici o imbunatatire clinica dupa un tratament de 4 saptamani, atunci trebuie reconsiderat diagnosticul. Trebuie avute in vedere masuri generale de igiena pentru controlarea surselor de infectare sau reinfectare. Durata uzuala de tratament este: de 2-3 saptamani in tinea versicolor, de 2-3 saptamani in infectiile fungice, de 2-4 saptamani in tinea cruris, de 3-4 saptamani in tinea corporis, de 4-6 saptamani in tinea pedis. Durata uzuala de tratament in dermatita seboreica este de 2-4 saptamani. In dermatita seboreica, pentru terapia de intretinere Nizoral crema se aplica o data sau de doua ori pe saptamana. Reactii adverse: In timpul tratamentului cu Nizoral crema , au fost observate cateva cazuri de iritare si senzatie de arsura. De asemenea, in cazuri foarte rare, manifestari alergice locale, ca de exemplu dermatita de contact , au fost asociate cu crema Nizoral sau cu unul din componentii sai, cum ar fi sulfitul de sodiu sau propilenglicol. Supradozare: Simptome: Aplicarea topica exagerata poate duce la eritem, edem si la senzatia de arsura, care vor disparea dupa intreruperea tratamentului. Tratament: Nu trebuie luate masuri speciale in cazul ingestiei accidentale.

Imaverol Fungicid, cu o activitate puternica fungicida, si sporocida in tratamentul dermatofitozei la caini si cai produse de trichphyton si microsporum spp. prin efectul asupra sporilor ajuta la prevenirea reinfectiei. Aceste infectii sunt foarte contagioase afectand zone mari ale pielii prin caderea parului crustizare si degenerescenta a pielii. Produsul este bine tolerat si neiritant, poate fi folost la toate rasele de cainii indiferent de varsta. Boala este foarte contagioasa , in special la copii. Tratamentul este extern, prin badijonaj de prima data pe tot corpul, apoi doua aplicatii locale bisaptamanale . Dupa badijonaj, nu se stegae,se lasa sa se absoarba la suprafata pielii , cu efect remanent. Totodata aceasta dezinfectie se va aplica si pe harnasament (perii, zgarzi, hamuri,curele si paturi) . Animalele cu tricofitie trebuie izolate. Masuri de protectie trebuie luate de persoana care efectueaza acest tratament. Mod de preparare : Imacerol sol 10 % de dilueaza in 50 parti apa calduta rezultand o emulsie de 0,2 % . 1 flacon Imaverol de 100 ml se dilueaza in 5 l apa calduta . Imaverol sol. 10 % de comercializeaza in flacoane de 100 ml si 1000 ml Nu exista nici o incompatibilitate intre Vitaderm si Liv52: Vitaderm e un complez de vitamine pentru piele si par, iar Liv52 este un imunostimulator si, totodata, un hepatoprotector (tratamentul cu Imaverol are o oarecare toxicitate asupra ficatului). E ajutator si tratamentul alternativ cu Nizoral, cu conditia sa aplici samponul nu dupa Imaverol ci cu o zi inainte de aplicarea acestuia. Mai precis, sa hotarasti doua zile din saptamana in care sa aplici Imaverolul, iar cu o zi inainte de fiecare sa aplici samponarea cu Nizoral (ai grija sa usuci bine pisoiul si sa stea la caldura, sa nu ai parte si de alte complicatii

Folpan este un fungicid organic din grupa dicarboximide care contine 80% folpet ca substanta activa. Nu este coroziv. Modul de actiune Produsul Folpan are actiune preventiva si curativa locala asupra unui larg spectru de ciuperci. Fungicid de contact, pentru a-si manifesta calitatile protective, suprafetele tratate trebuie sa fie in permanenta bine acoperite cu o pelicula de produs. Pentru obtinerea unor efecte maxime de combatere, tratamentele se aplica preventiv cand survin conditii de manifestare a bolilor sau la aparitia primelor simptome. Compatibilitate Produsul Folpan este compatibil cu majoritatea insecto-fungicidelor folosite in mod curent in Romania, cu exceptia polisulfurilor de calciu si bariu, a zemei bordoleze sau a altor produse alcaline. Pentru o folosire corecta, consultati tabelele de compatibilitate.

Vitamine Violovit 2 ml/10l apa Tetrasilin 7ml/ 10 l apa Otet de mere 7 ml/ 250 ml apa + 2 ml Zolovit ( pentru femelele fatate ! )

Tratament la nisip Ortotiz 25 gr/10 kg nisip ( Se poate mari la 50 gr/ 10 kg nisip daca considerati ca exista pericolul aparitiei ciupercilor sau chiar la 100 gr/ 10 kg nisip cand se instaleaza atacul de ciuperci. )

Pentru dilatatie la fatare Oxitocina Un hormon secretat de catre hipofiza, care are ca roluri: contractia uterului in timpul travaliului, stimularea secretiei si eliberarii de lapte de la nivelul glandei mamare. Perfuzia cu oxitocina este folosita uneori pentru a stimula contractia uterina si a induce travaliul.

Oxitocina - hormon cardiac Oxitocina este un hormon neurohipofizar menţionat în tratatele de endocrinologie ca fiind esenţial la naştere (asigură contracţiile uterine, ejecţia laptelui mamar etc.), numit uneori chiar şi «hormon de amor» datorită implicaţiilor sale în mecanisme psihologice şi procesele de memorie ca hormon de uitare. A fost intuit încă din antichitate, structura sa fiind elucidată de Vincent du Vigneaud (1901-1978) alături de structura vasopresinei, descoperire pentru care a primit premiul Nobel în Chimie în 1955. Secretată de neuronii supraoptici şi paraventriculari, oxitocina este stocată în hipofiza posterioară. Structura sa conţine 9 aminoacizi legaţi printr-o punte disulfurică, are o structură foarte asemănătoare cu vasopresina, de care diferă doar prin doi aminoacizi. Receptorii de oxitocină sunt membranari, cuplaţi la proteine G şi pot fi influenţ aţi într-o mică măsură şi de vasopresină. Surprinzător, oxitocina este sintetizată şi în alte zone decât în hipotalamus (uter, placentă, testicul, inimă, vasculatură, etc.). Este foarte interesant că la ambele sexe au fost detectate concentraţii plasmatice echivalente, iar un număr similar de neuroni hipotalamici oxitocinergici pot elibera oxitocina la aceiaşi stimuli. Mai mult decât atât, a fost demonstrat că oxitocina nu este esenţială pentru reproducere, şoarecii mutanţi având gene blocate pentru oxitocină sunt capabili de parturiţie. În ultima vreme, au fost testate capacităţile acestui hormon ca factor regulator al creşterii. Oxitocina poate avea un efect antiproliferativ în cazul celulelor canceroase de sân sau altor tumori, însă s-a constatat un efect contrar, mitogenic, în cazul epiteliumului de prostată, endoteliului vascular, trofoblastelor, timocitelor şi epiteliului glandei mamare. Mecanismul de actiune al oxitocinei în inimă încă nu este pe deplin elucidat. Iniţial s-a descoperit că oxitocina, permite la nivel cardiac eliberarea hormonului implicat în reglarea presiunii arteriale ANP (peptidului natriuretic atrial- ale carui granule au fost puse în evidenţă ultramicroscopic pentru prima dată de către dr. Emil Palade), un important peptid natriuretic şi vasorelaxant. În prezenţa unui antagonist de oxitocină, nivelul ANP scade sub nivelul normal. Această experienţă a demonstrat pentru prima dată producerea oxitocinei în inimă şi efectul ei cardiac. ARN-ului mesager al oxitocinei cât şi receptorii săi din celulele atriale au o evoluţie interesantă în perioada dezvoltării. Rezultatele indică un nivel ridicat la 4 zile după naştere comparativ cu valorile (scăzute) la vârsta adultă. Ceea ce se întâmplă evolutiv la nivelul inimii în ceea ce priveşte concentraţia de oxitocină (un nivel ridicat în perioada de primele 4 zile post naştere urmate apoi de o scădere), este exact invers faţă de ceea ce se întâmplă în hipotalamus (nivel scăzut iniţial, urmat de o creştere). Prezenţa oxitocinei la ambele sexe, un nivel ridicat de oxitocină în inimă la embrioni şi noi-născuţi, ce coincide cu un intens proces proliferativ, urmat apoi de hiperplazie a celulelor cardiace, au determinat crearea ipotezei că oxitocina poate avea un potenţial rol cardiomiogenic. În laboratoarele de la UQAM şi CHUMHôtel- Dieu Monteal s-au utilizat celule stem cu ajutorul cărora s-a realizat diferenţierea în celule cardiace în vitro prin aplicarea oxitocinei. Cu ajutorul oxitocinei s-a reuşit pentru prima dată (rezultate ulterior confirmate şi de alte laboratoare) diferenţierea eficace, cuantificabilă a celulelor cardiace, aceste celule obţinute fiind ulterior caracterizate cu ajutorul markerilor imunologici (MHC, DHPR alfa, OTR, coloraţ ie Rodoamina123 etc) şi a markerilor moleculari prin tehnici de detectare a proteinelor membranare (WB) sau ARN-ului mesager specific (RT-PCR). Aceste studii sunt importante pentru că s-a reuşit identificarea unui factor cardiomiogenic şi o nouă sursă de celule cardiace pentru grefe în viitoarele strategii de medicină cardiacă regenerativă. Maladiile cardiovasculare sunt în continuare o cauză a mortalităţii în ţă- rile industrializate. În ultimul timp, vasopresina şi uneori oxitocina sunt din ce în ce mai mult folosite în urgenţe (infarct miocardic) în locul epinefrinei sau pe post de soluţie tampon pentru sutura vaselor. Detalii mai jos sau în articole ulterioare. Bogdan Alexandru Danalache Oxitocina sintetica ( S) Prezentare : fiole a 2 ml si a 1 ml de solutie injectabila, continand 1 U.I. si, respectiv, 5 U.I. de oxitocina sintetica pe ml. Actiune terapeutica : oxitocina sintetica are aceeasi actiune cu hormonul ocitocic retrohipofizar natural: creste frecventa si forta contractiilor uterului (mai ales la uterul gravid la termen). Fiind sintetica, oxitocina S nu contine vasopresina, asa incat nu creste tensiunea arteriala si nu scade diureza, administrarea ei fiind posibila la parturientele cu hipertensiune arteriala, toxicoza gravidica sau afectiuni renale. Stimuland si fibrele mioepiteliale ale glandei mamare, oxitocina S usureaza lactatia. Indicatii : pentru declansarea travaliului in sarcina prelungita, ruperea prematura a membranelor, preeclampsie, eclampsie si in retentie de fat mort; in insuficienta primara sau secundara a contractiilor uterine; pentru asigurarea contractiilor adecvate in operatia cezariana; in hemoragiile de delivrenta si atoniile uterine post-partum; in angorjarea sanilor, pentru prevenirea mastiei acute sau a recidivelor ei; in avortul incomplet sau pentru facilitarea chiuretajului uterin si reducerea la minim a hemoragiei. Contraindicatii : disproportia cefalopelviana; toxicoza grava; distensia exagerata a uterului; distociile cervicosegmentare; prematuritatea sau orice alte conditii de suferinta fetala; hipertonia contractiilor uterine sau conditii predispozante pentru ruptura uterina (primipare la peste 35 de ani, multipare cu peste 4 sarcini s.a.); hipersensibilitate la preparat. Reactii adverse : bradicardie fetala; aritmii cardiace, hematoame pelviene; exceptional, efecte antidiuretice de tip vasopresinic.
Mod de administrare : 1) in perfuzie venoasa (pentru inducerea travaliului si stimularea acestuia) diluand solutia in glucoza 5% (1 U.I. la 100 ml): ritmul perfuziei este initial de 5-8 picaturi/minut, la nevoie 15 picaturi/minut (acest ritm corespunde la 0,3 U.I./30 de minute) in functie de alura contractiilor; 2) intramuscular, in doze de 0,5-2 U.I. (in cezariana - 5 U.I. in grosimea muschiului uterin si aceeasi doza i.m. in delivrenta). Pastrare : loc racoros, ferit de lumina. Valabilitate : 2 ani.

Ing. George Popescu, eunescu09@yahoo.com


Din motive tehnice, mi-am mutat crescatoria in Orbeasca, jud. Teleorman.
Cei interesati pot suna la tel. 0728950869 ( Barbu Sorin ) sau pot accesa adresa de e-mail ghiocel1088@yahoo.com



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 5
robertionut1 11 decembrie 2011  
Schimb Chinchilla + custi profesionale cu linie automata de
apa pe Iepuri sau alte animale Tel 0744664113 Pitesti Arges
Raportează
anonim
gabi 31 octombrie 2011  
felicitari si multumiri, sunteti de mare ajutor!!
Raportează
anonim
gigisal 9 iulie 2010  
Pentru tratamentul preventiv al micozelor, unde gasiti Ortotiz sau alt fungicid ce poate fi adaugat in nisip?
Raportează
sindoora92 18 noiembrie 2009  
ffff interesant
Raportează
eunescu09 1 octombrie 2009  
Ma rog... e doar experienta.
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.