144 poze   422287 vizite

Iepuri - Comportament si limbaj la iepurii de casa

Iepurii de casă sunt animale deosebit de fricoase şi sperioase, cu reacţii foarte puternice. Reacţionează imediat, chiar violent faţă de prezenţa altor animale, la zgomote puternice si necunoscute. Toate modificările de mediu pot constitui factori stresanţi declanşatori ai multor entităţi patologice.
În general, iepurii de casă sunt animale sociabile, ataşându-se rapid de persoanele care-i îngrijesc, manifestând, însă, frică faţă de persoanele străine.
Pentru a vă înţelege mai bine iepuraşul, găsiţi în continuare o privire de ansamblu asupra comportamentului, precum şi descrierea celor mai des scoase sunete de către un iepuraş.
1. Ridicarea în două lăbuţe
În cazul masculilor, aceştia îşi asigură o privire de ansamblu asupra împrejurimilor. Acest lucru foloseşte exclusiv la asigurarea împrejurimilor contra prădătorilor şi desluşirea situaţie (a auzit un zgomot ciudat şi vrea să vadă ce e). Iepurii de apartament se ridică în două lăbuţe pentru a putea observa împrejurimile sau pentru a vedea mai bine obiectele poziţionate mai sus şi astfel pentru a-şi satisface curiozităţile.
2. Rostogolire (the bunny flop)
La iepuri, un semn sigur al stării de bine este rostogolirea. Astfel, iepuraşii se aruncă într-o parte şi se rostogolesc.
3. Poziţie de relaxare /aşezarea pe o parte
Atunci când se simt în siguranţă, iepurii se întind pe o parte. În această poziţie, când îşi lasă capul în jos şi închid ochii atunci sunt complet relaxaţi. Un lucru mai rar, dar unii iepuraşi stau chiar şi pe spate şi astfel exprimă un sentiment de siguranţă absolută.
4. Îmbrâncire/ ciupire
Iepurii „îmbrâncesc” alte animale, pentru a le saluta sau pentru a le anima la joacă.
Ei îşi îmbrâncesc stăpânul pentru a atrage atenţia asupra lor şi a „cerşi“ de mâncare. Se aşteaptă atenţie imediată din partea stăpânului, ca de ex. mângâiere. În cazul în care în timp ce-l mângâiaţi iepuraşul vă „dă” peste mână, doreşte să încetaţi.
Ciupitul este un semn de indispoziţie. Astfel, iepurii îşi exprimă supărarea şi semnalizează că doresc să fie lăsaţi în pace.
5. Urechi lăsate pe spate
Urechile lăsate pe spate sunt un semn de avertizare. Iepurele doreşte să fie lăsat în pace. Tocmai într-un mediu nou sau într-o situaţie neobişnuită, iepurele indică astfel, că nu doreşte să fie atins.
6. Spălatul
Iepuraşii sunt nişte animale foarte curate, care se spală în continuu, pentru a-şi întreţine blana. Astfel ei îndepărtează smocuri de păr, desfac blăniţa încâlcită, murdară. Aceştia nu se spală doar pe ei, ci îşi spală şi partenerii. Acest lucru întăreşte sentimentul de apartenenţă.
Iepuraşii se spală reciproc atât ca semn de afecţiune cât şi pentru întărirea apartenenţei la grup, respectiv familie.
Când îşi ling pe mână stăpânul, îşi exprimă afecţiunea faţă de acesta şi doresc să îi indice că îl consideră parte a grupului/familiei.
Dar, câteodată acest lucru poate fi un semn că iepuraşul se simte singur.
7. Alergarea în jurul picioarelor
Când iepuraşii aleargă în jurul picioarelor stăpânului, doresc să atragă atenţia asupra lor. Aceştia îşi doresc atenţie şi doresc să ne jucăm cu ei, deoarece se simt singuri. Iepurii necastraţi îşi exprimă astfel instinctul sexual.
8. Marcarea teritoriului
Iepurii işi marchează teritoriul prin substanţele odorante secretate de glandele odorante care se află la nivelul bărbiei, prin frecarea bărbiei de diferite obiecte. Cu ajutorul acestor marcaje, ei se orientează. Iepuraşul mai marchează teritoriul ca fiind al său şi cu ajutorul urinei sau a fecalelor.
9. Poziţie de odihnă
În această poziţie, iepuraşul se relaxează, dar totuşi conştientizează tot ce se întâmplă în jurul lui şi în caz de pericol poate să fugă.
10. Scormonit / săpat
Iepuraşilor le place foarte mult să scormonească şi să sape în pământ. Astfel ei îşi tocesc unghiile şi construiesc tuneluri în care se ascund în caz de pericol. În natură, iepuraşii dau naştere la pui în aceste tuneluri.
Pentru iepuraşii de apartament este potrivită o lădiţă umplută cu nisip.
11. Urechi lăsate pe spate, corpul întins pe podea
Atunci când un iepure se întinde pe jos, îşi lasă urechile pe spate şi „cască“ ochii, atunci vă recunoaştea autoritatea.
12. Un alt fel de „reciclare”
Iepurii mănâncă unele din fecalele pe care le elimină, numite “caecotrophes”, mai mici şi mai moi decât celelalte. Preluate direct din zona anală, acestea conţin, printre altele, vitamine şi proteine indispensabile sănătăţii sale. Acest comportament trece adesea neobservat de către proprietari, deoarece se întâmplă noaptea
Limbaj
Iepurii scot diverse tipuri de sunete. Ele constituie moduri de comunicare exprimând dorinţe, nevoi, stări.
În continuare găsiţi o enumerare a celor mai des întâlnite sunete:
1. Ţipăt ascuţit
Iepurii scot ţipete ascuţite, atunci când se află în pericol. Este un semn de panică şi frică de moarte.
2. Mormăit
În majoritatea cazurilor, mormăitul iepuraşului este e un semn de atac – fie că se joacă cu ceva, fie că este prins undeva şi nu poate scăpa.
Mormăiturile mai pot fi şi un semn de afecţiune. Atunci când iepuraşul aleargă în jurul stăpânului şi mormăie încet, îşi exprimă afecţiunea.
3. Scrâşnit din dinţi
Iepurii scârţâie uşor din dinţi, atunci când sunt mângâiaţi şi se simt bine.
4. Scrâşnit puternic din dinţi
Animalului fie îi este foarte frică, fie are dureri mari. În orice caz trebuie ţinut sub observaţie şi eventual dus la veterinar.
5. Pufăit, mârâit, sâsâit, grohăit
Iepuraşii atrag atenţia partenerului sau chiar oamenilor că sunt nemulţumiţi, se simt deranjaţi şi doresc să fie lăsaţi în pace.
Iepuroaicele în timpul unei sarcini sau a unei sarcini false scot aceste sunete, pentru a anunţa pe ceilalţi iepuraşi că doresc să fie lăsate în pace.

6. Bocănit
În natură, cu ajutorul acestui sunet, iepurii pot avertiza animalele din aceeaşi rasă, deoarece vibraţiile se transmit prin sol pe o rază mare.
Bocănitul e semn de pericol: fie iepurele se află într-o situaţie neobişnuită, îi este frică, a văzut un potenţial prădător fie se simte singur. Chiar şi femelele în călduri bocăne, pentru a elimina stresul, care în timpul perioadei de construire a cuibului este foarte mare.
7. Agresiuni
…şi conflicte între iepuraşi sunt normale atât timp cât se menţin între anumite limite.
…faţă de oameni: destul de dese, în cazul în care iepurii nu sunt trataţi corespunzător. În special iepurii crescuţi singuri îşi exprimă astfel nemulţumirea. Aceste agresiuni se concretizează în mârâit, ciupit şi chiar muşcat. În acest caz este importantă determinarea cauzei/cauzelor ce duc la acest comportament al iepurelui şi îndepărtarea acestora.
…datorită durerilor. Iepurii nu pot vorbi, suferă în tăcere se retrag sau devin agresivi atunci când nu le merge bine. În cazul în care observaţi schimbări ale comportamentului iepuraşului dvs. Vă rugăm să contactaţi un medic veterinar pentru a determina cauzele sau pentru a putea exclude un caz de boală.
…datorită problemelor hormonale / agresiuni maternale: Majoritatea iepuroaicelor gestante tind să fie agresive cu partenerii/stăpânii. Instinctul lor natural este acela de a-şi proteja cuibul, puii şi împrejurimile. Lăsaţi iepuroaicele în pace şi nu le expuneţi stresului sau agitaţiei.
…datorită îngrijirii incorecte, lipsei de spaţiu şi plictiselii: roaderea ore în şir a gratiilor cuştii, răsturnarea castronului cu mâncare din cuşcă. Toate acestea reflectă nemulţumirea iepurilor. Iepurii sunt animale cărora le place mişcarea şi au nevoie de suficient spaţiu, precum şi parteneri.
…la introducerea mâinii în cuşcă: Iepurii stau în cuştile lor înconjuraţi de gratii fără nicio posibilitate de ieşire, protecţie de sus. În cazul în care introduceţi pe sus mâna în cuşca iepurelui, acesta se simte ameninţat, deoarece gestul se aseamănă cu gestul unei păsări răpitoare. În plus, cuşca este teritoriul iepurelui. Aceştia ştiu că nu pot scăpa şi reacţionează cu mormăit, eventual muşcat.

Ing. George Popescu



Albumul selectat nu contine nici o poza.







Comentarii album • 14
cristilupa 25 octombrie 2014  
peste 2-3 saptamani ofer spre vanzare iepuri din urmatoarele rase: urias belgian,berbec german ( negru,negru mantulat, albastru mantulat,albastru si havana) si californian. Toti iepurasii sunt din cate doua linii diferite. preturi accesibile!!!
Raportează
euromustang 21 ianuarie 2013  
EuroMustang S.R.L. unic distribuitor , promoveaza , comercializeaza si distribuie in Romania produsele producatorului italian Eurofiocchi unic producator de hrana multivitaminizata ( NoN OGM ) pentru animale -sub forma de fulgi.
Producătorul este implicat zilnic în realizarea unui standard de calitate tot mai mare a acestor produse care nu sunt simple amestecuri de cereale, legume şi leguminoase, dar o hrană capabilă să satisfacă cu măsură aportul vitaminizat şi mineralizat asigurând exigenţele nutritive la toate animalele:
Hrana multivitaminizata (NoN OGM): Linia Cai-reproducere-activitate-competitie; Linia Bovine de carne , intarcare ingrasare finisare ; Vaci in lactatie; Linia Ovine caprine; Linia Porcine; Linia Iepuri;
Raportează
anonim
eunescu 10 ianuarie 2011  
Iepuroaica e in calduri sau se pregateste sa fete.
Raportează
anonim
Raluca 6 ianuarie 2011  
Buna,am un iepuras in varsta de un an.Azi a avut un comportament ciudat,avea gura plina de fan...m-am chinuit sa ii scot fanul din gura dar dupa o juma de ora s-a intamplat acelasi lucru.CIUF adica iepurele este o ea...ce se intampla cu ea?Astept raspunsul vostru.Multumesc
Raportează
anonim
epurele domestic 25 noiembrie 2010  
epurele
Raportează
anonim
Popescu George 30 martie 2010  
Diareea atipica: Otet de mere,Frunze de stejar,Frunze de salcam, Streptomicina dizolvata in apa, o doza la un litru de apa.
Raportează
anonim
Alina 30 martie 2010  
In cat timp se acomodeaza iepurele cu noul sau stapan?
Raportează
FermaDeIepurasi 18 februarie 2010  
foarte frumos ,aici am gasit lucruri care intr-adevar ma ajuta in cresterea acestor frumoase vietati-iepurii
Raportează
anonim
geo 3 februarie 2010  
am o femela de urias belgian la 1 an si imi cam face diaree dar foarte putina cam de 3-4 ori pe saptamana si nush ce sa ii fac va rooooog fffff mult sa imi spuneti ce sa ii fac va rooog
Raportează
anonim
George Popescu 7 februarie 2010  
Otet de mere, ceai de menta, mucilagiu de orez, o fiola de streptomicina dizolvata intr-un litru de apa care sa inlocuiasca apa de baut pana isi revine la stomac, concomitent reduceti cantitatea de concentrate, sau chiar o excludeti cateva zile. Renunta-ti in aceasta perioada la orice concentrat suculent ( morcovi, fructe, legume)
Raportează
iepuricalbastrica 28 decembrie 2009  
multumim pentru ajutorul acordat!!!
Raportează
crissu 15 noiembrie 2009  
excelent articol
Raportează
vyktor 4 noiembrie 2009  
ESTI TARE!
Raportează
eunescu09 4 noiembrie 2009  
Nu, nu sant "tare", doar ca incerc sa aflu, sa stiu, si sa spun mai departe. Atat.
Cu respect!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.